3 tips voor het juiste personeel voor jouw bedrijf

Het hebben van het juiste personeel zorgt ervoor dat je bedrijf loopt als een geoliede machine. Op personeel moet je kunnen vertrouwen en bouwen. De kwaliteiten van het personeel moeten je bedrijf ten goede komen. Maar het vinden van goed en bekwaam personeel is erg lastig in deze tijd, vooral in de technische sector. Maar hoe vind je het juiste personeel? Waar let je op tijdens een sollicitatieprocedure? En hoe trek je goede werkkrachten aan in jouw bedrijf? Zorg ervoor dat bekwame mensen voor jouw bedrijf willen werken, dat het personeel binnen gehaald wilt worden. Ook het bereiken van potentieel personeel is erg belangrijk. Soms is de keuze erg lastig wanneer je bijvoorbeeld veel aanmeldingen krijgt voor monteur vacatures is het lastig om de beste te kiezen.

Het aantrekken van personeel

Het is erg simpel wanneer je getalenteerd en ervaren personeel wilt aantrekken moet je zorgen dat je bedrijf aantrekkelijk is. Natuurlijk begint dit met een juiste vergoeding, betaling is een grote factor bij het kiezen van een bedrijf. Maar alleen een goed loon is niet voldoende, zorg voor goede arbeidsomstandigheden in je bedrijf en een fijne bedrijfscultuur. Zorg dat personeel je bedrijf onderling aanprijst door de goede werkervaring die ze hebben opgedaan bij jouw bedrijf. Om talent vroeg te overtuigen, kan je ook aan evenementen of acties op beroepsopleidingen en scholen mee werken. Zorg dat aankomend talent je bedrijf kent en onthoudt. Biedt daarom genoeg stageplekken aan, zo kan een aankomend technicus alvast meelopen in het bedrijf en zelfs aanblijven na afronding van de studie. Het is belangrijk om goed personeel lang te binden aan je bedrijf. Het is daarom van belang dat er genoeg toekomstperspectieven en doorgroeimogelijkheden zijn. Het organiseren van evenementen of acties zorgt er ook voor dat je bedrijf interessant blijft voor het personeel.

Personeel beoordelen

Hoe zorg je dat je de juiste persoon, voor de juiste baan kiest? Of hoe maak je de keuze uit veel sollicitaties? Simpel is dit niet, niemand weet vooraf hoe iemand zich ontwikkeld binnen jouw bedrijf. Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om de mensen met de beste werkervaring en op opleidingsresultaten te selecteren. Om deze mensen juist te testen, is het sollicitatie gesprek erg belangrijk, hier zal je een indruk van iemand krijgen. De sollicitatieprocedure moet niet te standaard zijn. De meeste mensen bereiden zich voor op een gesprek en zullen de meeste antwoorden al bedacht hebben. Denk daarom voor een sollicitatieprocedure out of the box. Wat wil je van een medewerker, en hoe kan je dit testen? En hoe kun je het karakter van de sollicitant testen.

Passen in de bedrijfscultuur

Wanneer een personeelslid goed zijn werk doet maar niet past binnen je bedrijf, de groep of de bedrijfscultuur kan dit problemen opleveren. Deze problemen kunnen zo erg zijn dat  in het ergste geval de persoon ontslagen moet worden of zelfs gepest kan worden. Deze risico’s kun je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten. De kans hierop kun je verminderen door simpelweg een aantal sollicitanten mee te laten lopen in een bedrijf. Een echte klik zal vaak binnen enkele uren wel te zien zijn. Soms lijkt het alsof de sollicitant al jaren in het bedrijf werkt en voelt zich helemaal thuis. De beste matches hebben de grootste kans van slagen.