5 tips waardoor jij jouw project management skills naar een hoger level tilt

Of je nou een schilderbedrijf hebt of advies geeft aan zakenmensen op hoog niveau. Iedereen heeft baat bij het aanscherpen van zijn projectmanagement skills. Naast het populaire taalgebruik zoals ‘een spin in het web te zijn’ zijn er ook een aantal punten van aandacht waar iedereen van kan leren. Hieronder lees jij hoe je jouw skills nog beter in kunt zetten.

 

  1. Stakeholder management

Naast projectmanagement staat vrijwel altijd ook stakeholder management. Als PM moet je namelijk iedereen die betrokken is bij de opdracht op de hoogte houden. Uiteraard de klant, teamleden maar ook eventuele partners of opdrachtgevers. Zorg dat iedereen een planning voor ogen heeft en wat de gevolgen zijn van het niet behalen van deze planning.

 

  1. Begin klein

Zorg ervoor dat je het project niet te groot maakt waardoor mensen het gevoel krijgen constant achter te lopen op de werkzaamheden. Deel het op in stappen en stel deadlines tussendoor. Dit maakt dat je project soepeler verloopt en je sneller struikelblokken kunt verhelpen. Zijn er bijvoorbeeld ineens veel meer kosten of kunnen leveranciers niet op tijd leveren? Door het opdelen van bepaalde stukken kun je hier sneller op inspelen. Als je dit pas op het laatste moment te horen krijgt is het vaak al te laat.

 

  1. Communicatie

Key element als project manager. Zorg ervoor dat de lijnen open blijven tussen teamleden en partners. Mocht er iets wijzigen in de planning, laat dit weten aan je team. Zij kunnen hier op inspringen met hun eigen planning. Er zijn verschillende tools beschikbaar voor dit soort communicatie zoals Rodeo.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer skills waardoor jij nog efficiënter kunt werken dus deze lijst is niet uitsluitend. Zorg ervoor dat jij je goed voelt bij wat je doet en dat het team lekker aan het werk kan. Daarnaast is het belangrijk om de gezamenlijke doelstelling voor ogen te houden en je hierop te richten. Je leert vaak het meeste van vallen en opstaan dus raak niet gedemotiveerd als je eerste project niet direct soepel verloopt.