Beter omgaan met je geld

Financiën, niet het favoriete onderwerp van velen Nederlanders. Als bescheiden volkje lopen we niet te koop met hoe het er financieel voorstaat. Toch is het iets waarmee iedereen mee te maken heeft. Ook als je af en toe wat geld tekort komt is het goed om hierover na te denken en over te praten. Er zijn namelijk manieren waarop je je geld beter kunt inzetten. Dit zijn een aantal tips.

Leasen in plaats van kopen

Wie graag een auto wil kopen maar hier niet voor kan sparen, kan ervoor kiezen om een auto te leasen. Tegenwoordig kun je een occasion leasen waardoor je maandelijks betaald voor het gebruik van een auto. Dit contract ga je wel voor langere tijd aan, dus als je financiële situatie erg onzeker is, is dit misschien niet de beste optie. Leasen kun je tevens ook met witgoed als wasmachines en drogers. Daarnaast komen er alleen maar meer leasemogelijkheden bij, en kun je tegenwoordig zelfs kleren leasen. 

Inzicht in je uitgaven

Deze tip wordt heel vaak gegeven aan mensen die beter om willen gaan met hun geld, maar deze is dan ook ontzettend belangrijk. Door te weten waar je geld naartoe gaat kan je hierover betere keuzes maken. Vooral abonnementen die ongemerkt doorlopen zijn voor velen een kostenpost waarop zij gemakkelijk geld kunnen besparen. De makkelijkste manier om dit te doen is door gewoon je bankrekening erbij te pakken en stapsgewijs op te schrijven (of in Excel) wat je uitgeeft en dit onder te verdelen in type uitgaven. 

Zorg voor een buffer

Het is heel aanlokkelijk om geld dat je op het moment niet nodig hebt meteen uit te geven aan leuke dingen. Pas hier echter goed mee op, want een buffer achter de hand heb je echt nodig. Voor tegenslagen wil je namelijk niet onverwachts in het rood komen te staan omdat dit ontzettend veel geld kost. Doel blijft uiteindelijk om minder geld uit te geven dan dat er binnenkort. Dan hou je altijd wat geld over om te sparen voor eventuele noodgevallen. 

Tot slot

Geld besparen gaat om keuzes maken. Moet je echt elektrisch leasen of kan je ook met de fiets naar kantoor? En koop je nieuwe kleren omdat het nodig is of om aan de nieuwste mode mee te doen? Door dit soort vragen aan jezelf te stellen kun je prioriteiten maken tussen wat echt belangrijk is.