De voordelen van ledstrip en Ledlampen

ledlampen

De voordelen van ledstrip en Ledlampen

Hieronder leest u een aantal voordelen m.b.t. ledstrip en ledlampen.

Energiezuinig en dus goed voor de portemonnee

Led-verlichting werkt op een laag spanning en is daarom bijzonder energiezuinig (algemeen 1 tot 5 watt per led). Ze hebben een hoge lm / watt verhouding waardoor zeer efficiënt met de stroom wordt omgegaan.

In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een led-lamp een stuk minder elektriciteit: de elektrische stroom wordt immers rechtstreeks omgezet in licht, en de warmteproductie is gering. Eén jaar aanhoudend gebruik van het led-licht zou bijvoorbeeld maar 2 euro kosten; veel minder dan een gloeilamp die makkelijk 50 euro haalt.

In theorie kan een led 100% van de elektrische energie converteren in daglicht; in de praktijk ligt de efficiëntie van leds ergens tussen die van gloeilampen en fluorescentielampen.

Duurzaam en onderhoudsvrij

Met een levensduur van soms wel honderdduizend branduren dient led-verlichting niet zo snel verwisselen te worden. Halogeenverlichting moet het doorgaans
stellen met 3000 branduren. Leds bevatten geen wolfraamdraad, die vaak stuk gaat bij traditionele verlichting. Daarom is led-verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn zoals bepaalde tuinverlichting.

De lange levensduur biedt een massa voordelen voor openbare ruimtes, hotels en verlichting van hoge ruimtes zoals inkomhallen en trappenhuizen. De verlichting van zoals hotelkamers is goedkoper en bovendien lopen hotelgasten minder het risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen.

Het verwisselen van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is ook minder vaak nodig, zodat het laddergebruik sterk beperkt wordt.

Slagvast en schokbestendig

De led-lampjes zijn haast onbreekbaar en schokbestendig, en zijn ook goed bestand tegen koude en trillingen. De gebruikte diode zit mooi ‘verpakt’ in een omhulsel van epoxyhars, dat waterbestendig is.

Koel en dus veilig

Ledverlichting geeft niet veel hitte af, waardoor het een zeer kindvriendelijke verlichting is.

Geen straling

Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes bekwaam voor toepassingen in voeding of textielwaren, of om oude voorwerpen in musea te beschijnen.

Geschikt voor sfeerverlichting en andere verlichtingseffecten

Via de techniek van de veranderende kleuren, kan je oneindig met kleuren spelen. RGB-leds combineren immers de drie kleurcombinaties rood, groen en blauw in één behuizing waardoor de creatie van het hele kleurenspectrum mogelijk wordt. Doordat led-verlichting richtbaar en programmeerbaar is, kan de kleurintensiteit en -mengeling snel aangepast worden.

Geschikt voor monochrome toepassingen

Leds zijn heel bekwaam voor monochrome toepassingen, omdat het licht niet dient gefilterd te worden. Een gloeilamp met een lichtfilter is minder helder dan een led-lampje in de juiste kleur.

Miniatuur lichtbron

Ze zijn afzonderlijk klein en compact. Ontwerpers kunnen daardoor bijzonder
creatieve armaturen ontwerpen.

Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)

Heeft geen ‘opwarmtijd’ nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval
is. 

Terugverdien tijd

Led verlichting heeft u in de meeste gevallen binnen 1 jaar terug verdient.Energie uitsparen
U bespaart tot 90% op je lichtrekening.