Eten uit je eigen tuin?

Eten uit eigen tuin wie wil dat nou niet? Het is leuk, goedkoop, beter voor het milieu en je hebt er niet veel voor nodig. Je eten is 100 procent vers en je weet precies wat er mee gebeurd is. Dat kweken is natuurlijk heel leuk, maar hoe pak je dat nou het beste aan en waar begin je?

Wat kan je kweken?

Veel eten is te kweken in eigen tuin. Bijvoorbeeld groentes, fruit en kruiden. Wat je kan kweken is afhankelijk van hoe groot je tuin is. Heb je een grote tuin? Denk dan bijvoorbeeld aan vruchtbomen, appelbomen, pompoenen of courgettes. Heb je een kleinere tuin? Dan zijn bijvoorbeeld kruiden, pepers en tomaten producten die goed te kweken zijn.

Hoe begin ik?

Een goede tip: begin klein. Start bijvoorbeeld met iets simpels en kleins, zo kan je erachter komen of het iets voor je is en hoef je er niet per direct veel ruimte voor vrij te maken. Mocht het dan tegenvallen of niet goed gaan is er nog geen man overboord.

Begin bijvoorbeeld met kleine potten met kruiden erin. Munt en tijm zijn hier perfecte voorbeelden van. Deze kruiden worden niet groot en zijn goed te kweken in een pot. Mocht dit bevallen kan je altijd uitbouwen tot andere kruiden, groenten of fruit.

Hoe kom ik aan de benodigdheden?

Niet geheel onbelangrijk als je begint zijn de juiste benodigdheden. Veel tuincentra verkopen zaden en de benodigde aarde waarmee je vanalles kan kweken.  Het aanbod is ook erg groot, dit kan uitlopen van kersenbomen tot bijvoorbeeld uien. Wat jij wilt verkopen ze, met de benodigde informatie en adviezen als je die wilt. Maar ook online is veel informatie te vinden en kan je van alles bestellen. Potten, stek doosjes noem het maar op.  Waar u het ook haalt er is groot aanbod voor.

Wat kan ik met het gekweekte eten?

Er zijn heel veel mogelijkheden wat je kan doen met het eten. Als het eten rijp is, is het belangrijk om het op tijd te oogsten. Doe je dit niet is er niks meer over van je oogst en heb je dus geen eten. Als je het wel op tijd hebt geoogst zijn er veel opties wat je met het eten kan.

Een paar ideeën wat je met het eten kan:

Van vruchtbomen kan je jam maken, simpel maar heel lekker. Van appelbomen kan je appelsap maken. Pompoenen om pompoensoep van te maken of om uit te kerven met Halloween. Met aardappels kan je veel doen, friet maken, ze koken voor gekookte aardappels of bakken voor gebakken aardappels.

Mocht je nou verschillende dingen kweken, kan je ze ook combineren om een heel gerecht te maken. Als je bijvoorbeeld sla, tomaten, komkommer en wortels kweekt kun je daar een lekkere salade van maken. Mocht je appelbomen hebben kan je er ook nog een paar appels bij in doen voor een extra frisse smaak in je salade.

Mocht je nog veel voedsel over hebben kan je er eigenlijk altijd wel iemand blij mee maken. Je kan het weggeven aan vrienden of familie, doneren aan een voedselbank of verkopen.