Het kopen van een eerste huis: 4 tips

hypotheek

Een eerste huis kopen is ontzettend leuk, maar ook heel spannend. Je moet allerlei dingen regelen die je nog nooit eerder hebt geregeld en misschien krijg je wel te maken met woorden waarvan je de betekenis niet eens kent. Maar met de juiste voorbereiding en hulp van de juiste mensen weet je precies wat er moet gebeuren. In deze blog geven we je alvast 4 tips bij het kopen van een eerste huis.

Inzicht in je financiën en hypotheken

Het is belangrijk om vooraf al inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Zo weet je wat je budget is en in welke prijsklasse je dus op zoek kunt gaan naar huizen. Tijdens je zoektocht zul je misschien wel mooiere huizen zien in een hogere prijsklasse, maar je moet wel reëel blijven. Houd dus rekening met je vaste lasten en het bedrag wat je maximaal wil en kunt lenen. Bezoek verschillende banken om het verschil in hypotheeklasten te vergelijken. Het kan best ingewikkeld om alle kosten onder elkaar te zetten en te berekenen wat je uiteindelijke budget is. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Aankoopmakelaar

Daarnaast kan het slim zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Voor jou is het immers de eerste keer dat je het hele proces van een huis kopen doorloopt, en een aankoopmakelaar heeft hier al ervaring mee. Zo weet je dus zeker dat een professional je adviseert en begeleidt. Ook tijdens de onderhandelingen is een aankoopmakelaar heel handig. Een makelaar heeft namelijk ervaring met onderhandelingen en weet hoe hij of zij moet zorgen voor het beste bedrag. Daarnaast is het belangrijk om geen voorwaarden te vergeten of over het hoofd te zien. Het is wel verstandig om te tarieven van verschillende makelaars met elkaar te vergelijken. Als je op zoek bent naar een makelaar in Roosendaal, kun je terecht bij Ludo van der Eijken.

Zet alles op papier

Ook is het verstandig om alle onderhandelingen vast te leggen op papier. Zo voorkom je onnodige problemen als er afspraken niet nagekomen worden. Laat je makelaar deze documenten ook naar je doorsturen, zodat je hier zelf toegang tot hebt.

Ontbindende voorwaarden

Mocht je de hypotheek onverhoopt toch niet rond krijgen? Of lukt dit niet op tijd? Dan is het belangrijk dat je kunt terugvallen op ontbindende voorwaarden. Zorg er dus voor dat je deze ontbindende voorwaarden op laat nemen in de koopovereenkomst. In de ontbindende voorwaarden leg je vast dat je het huis koopt als je de financiering rond krijgt.

Geplaatst onder