Hier gebruik je een bedfreesmachine voor

Een freesmachine is een machine dat bestaat uit een frees waarmee verschillende soorten materialen verspaand kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen zoals staal, aluminium, kunststof, hout en nog allerlei andere materialen. Je kan met een cnc bedfreesmachine, een freesbank, ingewikkelde vormen maken in verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld sleuven, gaten, eilanden, kamers, kotter gaten, enzovoort, maken. Bij een freesbank draait het gereedschap en niet het werkstuk. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een draaibank. Je moet opletten dat je bij het frezen wel koelt met de gepaste snijolie. Er zijn drie groepen machines. De horizontale, verticale en de universele freesbanken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt machines kopen waarbij het mogelijk is om onder verschillende hoeken te werken. Maar er zijn ook machines waarbij de opspantafel kan draaien. 

De metaalbewerkingstechniek kanten

De metaalbewerkingstechniek kanten wordt veel gebruikt bij plaatwerken. Om dit te kunnen doen is het handig om een kantbank te koop. Plaatmateriaal wordt veelvuldig gebruikt in de techniek. Elke dag verwerken allerlei metaalbedrijven platen die van verschillende metaalsoorten zijn gemaakt. Ook zijn de afmetingen van die platen allemaal weer anders. Dit komt onder andere door de functie die de platen moeten gaan vervullen. Wanneer een plaat een specifieke vorm moet gaan krijgen, dan kan dat op een aantal verschillende manieren gebeuren. Er kan bijvoorbeeld een hoek worden gezet in de plaat of de plaat kan worden gebogen. Bij het maken van een hoek kan een kantbank worden gebruikt. Een kantbank is speciaal ontworpen om een plaat in een specifieke hoek of specifieke bocht te buigen. Hierdoor hoeven niet twee platen aan elkaar gelast worden, maar kan het met één plaat gedaan worden. Dit scheelt natuurlijk extra arbeidsuren en daarnaast is ook niet elke plaat geschikt om mee te lassen. Daarnaast zorgt het kanten ervoor dat de hoek heel netjes is en hoeft het niet te worden bewerkt, zoals wel vaak moet bij lassen. Kantbanken kun je kopen in verschillende formaten en in verschillende lengtes. Ook zijn er verschillende matrijzen voor de kantbanken. Dit maakt het mogelijk platen in een kantbank op diverse manieren te kunnen vervormen.

Wat zijn de verschillen tussen kanten en zetten?

Een kantbank is een pers met een bovenmatrijs en een ondermatrijs. Bij een zetbank wordt de plaat die bewerkt moet worden vastgezet in een verstelbare klem of een verstelbare bek. Bij een kantbank is dit niet het geval. Bij zetten wordt de plaat in een verstelbare klem vast gemaakt die bestaat uit een verstelbare bovenbalk en een vaste, niet te verstellen, onderbalk. De bovenbalk vormt het bovendeel van de bek en de onderbak vormt het onderste deel. Bij een zetbank worden de platen vastgezet in een bek en daardoor neemt deze vorm van plaat bewerken vaak iets meer tijd in beslag dan het vervormen van een plaat op een kantbank. Het is hierdoor mogelijk om met een kantbank meer en sneller iets te produceren dan dat mogelijk is met een zetbank. Bij een kantbank is het de bedoeling dat de metaalbewerker de plaat zelf gaat vasthouden, maar het is ook mogelijk dat de plaat wordt begeleid met een hefsysteem. Het is afhankelijk van het type kantbank dat door de metaalbewerker wordt gebruikt.