Hoe creëer je een duurzaam huishouden?

minder verbruiken

Een woning duurzaam maken kan lijken als een enorme klus. Vaak weet je niet waar je moet beginnen en hoe je het verder aan moet pakken. Wanneer je eenmaal bent gestart, zult je snel het verschil gaan merken in je portemonnee. Daarnaast wordt er een steentje bijgedragen aan het verbeteren van de planeet. Hieronder geven wij meer informatie over duurzame ideeën die je kunt overnemen.

Minder verbruiken doe je zo

Er zijn meerdere manieren om het verbruik in je huis te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik. Een energieverbruiksmanager in huis halen kan al veel schelen. Dit is een apparaat dat inzichtelijk maakt hoeveel energie je verbruikt. Op basis hiervan kun je duurzame verbeteringen doorvoeren. Een ander veel voorkomende is het waterverbruik. Zeker bij het douchen wordt er onbewust veel onnodig water verbruikt. Dit kan tegengegaan worden door een waterbesparende douchekop te gebruiken. Je doucht comfortabel, maar verbruikt wel 50% minder water als voorheen. Deze douchekoppen zijn bij vrijwel iedere bouwmarkt te halen.

Zo goed als nieuw

Daarnaast is het aanschaffen van al eerder gebruikte producten een duurzaam alternatief. Deze producten zijn vaak hooguit een paar jaar oud en zijn volledig nagekeken en gerepareerd door experts. Deze producten krijgen op deze manier een nieuw leven. Bovendien krijg je hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs. Een stuk goedkoper dus dan een nieuwe. Mocht je niet helemaal overtuigd zijn, dan kun je er ook voor kiezen om een gebruikt product tijdelijk te huren. Zo kun je bij een witgoed verhuur tijdelijk een refurbished koelkast huren, indien het niet naar wens is, kun je altijd nog over gaan tot de koop van een nieuwe.

Klein maar invloedrijk

Iedereen heeft wel ergens plastic in huis. Van een pak rietjes tot aan plastic bakjes, zakjes en tasjes. Dit is niet milieubewust en kunnen goed vervangen worden door herbruikbare alternatieven. Zo zijn er ook siliconen of stalen rietjes en bieden canvas boodschappentassen wellicht wel meer stevigheid dan de plastic varianten. Bovendien kunnen RVS bakjes gebruikt worden als alternatief voor plastic zakjes. Deze kun je handig meenemen voor lunch, maar ook gebruiken om voedsel mee in te vriezen.
Dit zijn kleine aanpassingen die wel een groot verschil kunnen maken.

Een andere kleine aanpassing is je lampen vervangen door ledlampen met energielabel A++. Deze zijn het zuinigste van allemaal. Daarnaast is het belangrijk om altijd de verlichting uit te doen, wanneer je een ruimte verlaat.

Duurzame apparaten

Naast het gebruik van refurbished apparaten, kun je ook kiezen voor duurzamere huishoudelijke apparaten. Producten als wasmachines, vaatwassers en koelkasten gaan vaak lang mee, maar zijn niet altijd even zuinig. Een koelkast die je wellicht 10 jaar geleden hebt aangeschaft zal niet zo zuinig zijn. Indien je kiest voor een duurzamere variant, zal er minder energie verbruikt worden en kun je energiekosten besparen. Het is altijd goed om eerst de duurzaamheid van je eigen apparaten na te laten kijken. Indien je nieuwsgierig bent naar de impact van een duurzamer apparaat op je energierekening, kun je witgoed huren. Je bent dan niet in één keer een groot bedrag kwijt en wanneer het bevalt kun je altijd nog overgaan tot koop.

Naast de opgenoemde duurzame ideeën zijn er natuurlijk nog genoeg andere oplossingen om jouw huishouden duurzamer te maken. Uiteindelijk gaat het om de start en het creëren van een zuinig en milieubewuste woonomgeving.

Geplaatst onder