Hoe kunnen krassen op de vloer ontstaan en hoe kan je ze voorkomen?

Ben je ook trots op je mooie parket, laminaat of linoleum vloer? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat er krassen op de vloer komen, zeker aangezien een nieuwe vloer vaak erg duur is. Er zijn meerdere oorzaken waardoor er krassen op de vloer kunnen kopen, welke zijn dit nou en hoe voorkom je ze?

Beschadigingen door schoenen

Misschien wel de meest voorkomende reden waardoor er krassen op de vloer ontstaan, dit komt van niet perse door de schoenen zelf maar juist door eventuele steentjes of takjes die er onder klem kunnen komen te zitten. Vaak heb je dit tijdens het lopen niet door waardoor je zonder dat je er bij nadenkt de vloer op loopt, deze steentjes zullen als ware over de vloer schuren wat voor veel en diepe krassen kan zorgen, deze poets je meestal niet makkelijk weg. Het hebben van een deurmat kan al veel krassen voorkomen, door de schoenen te vegen bij binnenkomst kan je al veel steentjes en ander vuil weghalen. Natuurlijk is dit echter geen garantie dat alles weg gaat, controleer dus altijd je schoenen of doe ze uit. Dit geldt overigens helemaal voor hakken, door de vaak scherpe punten van de hakken kunnen er al makkelijk deuken en krassen ontstaan in de vloer, dit is moeilijk te voorkomen.

Krassen door meubels

Meubels zijn ook een veel voorkomende oorzaken van deuken en krassen in de vloer, vaak verschuif je bijvoorbeeld een stoel om aan tafel te schuiven of juist om meerdere stoelen bij elkaar te zetten voor verjaardagen. Je zal ook regelmatig een meubel verschuiven om tijdens het stofzuigen er beter bij te kunnen komen, door het verschuiven kunnen er ook krassen ontstaan. Dit kan je op meerdere manieren aanpakken, je kan er viltjes onder plakken die het krassen moeten voorkomen, als hier veel zand of steentjes in komen te zitten kunnen die ook voor beschadigingen zorgen. Een andere oplossing is om gebruik te maken van meubelwielen, dit zijn stevige wielen die relatief makkelijk onder meubels geplaatst kunnen worden. Het grote voordeel van meubelwielen tegenover viltjes is dat de zwaardere meubels zo ook veel beter hanteerbaar zijn, vooral handig voor mensen met fysieke klachten. Omdat meubelwielen er in verschillende stijlen en materialen te koop zijn, is het prima te combineren met meerdere soorten interieurs, het is wel belangrijk om er op te letten dat je de juiste wiel voor de juiste ondergrond pakt.

Verkeerd gebruik van de stofzuiger

Voor de stofzuiger heb je meestal meerdere soorten mondstukken en borstel, elk geschikt voor een bepaald soort ondergrond. Hierbij is het belangrijk dat je er goed op let dat je de juiste pakt, anders kunnen er ook veel krassen ontstaan.