Hypotheekadvies: waarom het geen klusje is voor amateurs

Het afsluiten van een hypotheek is een van de belangrijkste financiële beslissingen in ons leven. Maar liefst 30 jaar lang heb je te maken met de gevolgen en aflossing van deze lening. Het is daarom van groot belang dat je niet over een nacht ijs gaat en je goed laat informeren door een specialist. In de praktijk zien we echter veel mensen die denken dat hypotheekadvies een klusje is dat ze zelf wel even kunnen klaren. Maar is dat zo verstandig? In deze blog lees je waarom je hiervoor beter een deskundige kunt inschakelen.

Kennis van zaken 

Het vakgebied rondom hypotheken is bijzonder complex en uitgebreid. Denk maar eens aan de verschillende soorten hypotheken, rentevormen, verzekeringen, belastingen en regelgeving. Een professionele adviseur is op de hoogte van alle ins en outs op dit gebied. Bovendien kan een goede hypotheekadviseur je bijpraten over de actuele rentetarieven en de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Besparen op de lange termijn

Een hypothecair advies gaat niet alleen over het afsluiten van een lening met de laagste rente, maar ook over het vinden van de hypotheek die het beste bij jou en jouw persoonlijke situatie past. Denk bijvoorbeeld aan een flexibele hypotheekvorm, die je de mogelijkheid biedt om tussentijds af te lossen of extra geld op te nemen. Een expert kan je helpen om inzicht te krijgen in je huidige en toekomstige financiële situatie en daarop inspelen.

Overzichtelijke marktverkenning

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan een totaaloverzicht bieden van de verschillende hypotheekaanbieders en -voorwaarden op de woningmarkt. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan en ben je ervan verzekerd dat je de lening afsluit die het beste bij jouw situatie past. Tevens houdt de adviseur rekening met de meest recente regelgeving en wetgeving.

Gedegen advies op maat

Een hypotheekadviseur bekijkt jouw situatie in zijn totaliteit en geeft advies op maat. Hij of zij neemt de mogelijkheden en beperkingen van jouw financiële situatie mee, evenals je persoonlijke wensen en voorkeuren. Zo ben je ervan verzekerd dat je geen hypotheek afsluit die niet aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Risicobeperking

Naast het vinden van de beste hypotheekvorm voor jou, houdt een hypotheekadviseur van Univé zich ook bezig met de risico’s van de hypotheek en risicobeperking. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden. Een adviseur kan je hier duidelijkheid over verschaffen en eventueel passende maatregelen nemen.

Conclusie

Het geven van hypotheekadvies is een complex en uitgebreid vakgebied. Het is dan ook niet aan te raden om deze klus zelf te klaren. Het inhuren van een deskundige hypotheekadviseur bespaart je uiteindelijk veel tijd, geld en zorgen. En niet te vergeten: een goede adviseur helpt je om de hypotheek te vinden die perfect bij jouw persoonlijke situatie past. Weeg dus goed af of je zelf wilt gaan stoeien met het vinden van de beste hypotheek, of dat je dit beter kunt overlaten aan een professional.