Levensduur van een ledlamp

ledlamp

Ledlampen hebben van oudsher een imago dat deze sfeerloos zijn. Dit is vandaag de dag echter helemaal niet meer het geval. De technologie van ledlampen is ver ontwikkeld en er zijn nu diverse soorten ledlampen die veel sfeer toevoegen aan huis. Steeds meer mensen gebruiken deze verlichting dan ook als tafellampen of om de badkamer van meer sfeer te voorzien. Het grote voordeel van ledverlichting is natuurlijk dat deze een stuk minder stroom verbruiken dan andere lampen. Veel mensen vragen zich af hoe lang een ledlamp mee gaat. Gemiddeld gaat een ledlamp zo’n 35.000 branduren mee. Het aantal uren dat ledverlichting daadwerkelijk brandt is afhankelijk van een aantal factoren. Wanneer deze optimaal zijn wordt de levensduur van je ledverlichting maximaal.

Lichtopbrengst

Er is een wetgeving die bepaald dat ledverlichting in elk geval 6.000 uur moet meegaan en daarbij na zes jaar nog minstens 80% van de lichtopbrengst moet geven. Daarmee hoeft ledverlichting een stuk minder vaak vervangen te worden dan een spaarlamp. Daarnaast gaat ledverlichting, in tegenstelling tot andere lichtbronnen, geleidelijk uit in plaats van dat ze ineens stuk gaan. Na verloop van tijd zal de lichtopbrengst dus steeds minder worden. Hierdoor is het lastig om de lichtopbrengst van ledverlichting exact te vergelijken met die van andere lichtbronnen.

Factoren die invloed hebben

Wat invloed heeft op de levensduur is de temperatuur die de ledlamp wordt. Wanneer er teveel milli-ampere geproduceerd wordt is dit zeer slecht voor de lamp en verkort dit dan ook de levensduur van jou ledverlichting. Ook een te hoge kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat de ledverlichting eerder vervangen zal moeten worden. Tegenovergesteld zorgt het gebruik van ledverlichting in koude ruimtes voor een langere levensverloop. Ook een vochtige omgeving zorgt voor een verminderde levensduur. Hoeveel vochtigheid een ledlamp kan verdragen hangt af van het type, en is af te lezen aan de IP-waarde van de lamp. Hoe hoger deze waarde is, des te beter de lamp tegen vochtige ruimtes kan.

Ledverlichting is dus een uitermate goed alternatief als lichtbron omdat de levensduur van deze verlichting zo hoog is. Het staat daarnaast mooi in huis en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Ledverlichting kan je voor de sfeer gebruiken, maar ook als basislampen in je huis. Hanglampen die gebruik maken van ledverlichting kunnen multifunctioneel zijn in meerdere ruimtes. Daarnaast bespaar je ook nog eens flink om je energiekosten door te kiezen voor ledverlichting. Ideaal dus!