Tweedehands kopen voor een betere toekomst

Recyclen doen we met steeds meer spullen. Hergebruik van producten is een fantastisch initatief om de aanslag van ons bestaan op het klimaat en de Aarde te verminderen. Hergebruiken kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door de aanschaf van tweedehands spullen. In plaats van naar de Mercedes dealer voor een nieuwe auto kan je ook kiezen voor Mercedes Benz occasions. En de Kalverstraat kun je ook verruilen voor een bezoekje aan een vintage winkel. Al deze dingen maken het verschil in een betere toekomst voor volgende generaties.

Consumptiemaatschappij

Helaas is onze huidige maatschappij erg gericht op consumptie. Consumeren van goederen, spullen en diensten. En voor de productie van al deze goederen is veel grondstof nodig. Materialen worden ontwikkeld en verwerkt tot producten die wij elke dag gebruiken. Over de impact die dit heeft op onze wereld denken we niet altijd goed na. Een eerste stap is dan ook om bewust te worden van de overconsumptie van spullen. Waar vraag is is aanbod, en zolang mensen maar behoefte blijven hebben aan nieuwe gadgets, kleren en andere goederen zal de markt er alles aan doen om dit voor ons te bieden. 

Alternatieven

Nu is het niet zo dat we nooit meer iets zouden moeten kopen. Op een bepaald moment zijn je spullen op en toe aan vervanging. Mocht dit zo zijn, ren dan niet gelijk naar de dichtstbijzijnde goedkope spullenwinkel waar je voor een habbekrats een nieuwe inboedel en kledingkast kan aanschaffen. Juist dit soort grote bedrijven nemen het namelijk niet zo nauw met de processen waarin hun producten worden ontwikkeld. Koop in plaats daarvan tweedehands! In elke stad en in elk dorp is over het algemeen ten minste een kringloopwinkel te vinden. Ook als er geen bij jou in de buurt is loont het om hier een bezoekje aan te brengen. Goedkoper, en daarnaast ook nog eens een stuk duurzamer dan die grote winkeloutlets.

Overal een oplossing voor

Voor kleren en meubels kun je dus gemakkelijk terecht in de kringloopwinkel. Op internet is daarnaast ook een hele markt gericht op de koop- en verkoop van tweedehands goederen. Van Ford Ocassions tot fietsen, en van bakstenen tot je inboedel, alles is er te vinden. Soms heb je geduld nodig om die ene parel er tussenuit te pikken, maar het is het vrijwel altijd waard.