Verschillende soorten verlichting voor in je tuin

tuinlampen

Het is voor veel mensen belangrijk dat hun tuin er mooi en sfeervol uitziet, ze spenderen er in de zomer namelijk vele uren in. Licht is hierbij zeer belangrijk, je wilt immers ook graag wat zien als het donker is en het werkt namelijk zeer sfeerverhogend. Je hebt op het gebied van tuinverlichting redelijk veel mogelijkheden, van normale wandverlichting tot verlichting in tuinkunst, wij gaan er een aantal opnoemen.

Spots

Spots worden in en rondom veel gebruikt, ze zijn populair door hun kleine formaat en hun lage energieverbruik. Ze worden dan ook veel in tuinen gebruikt, hier heb je verschillende mogelijkheden voor:

  • Aan de muur: ze worden vaak aan de muur gehangen of er juist in verwerkt
  • In de aarde: ze worden ook vaak in de grond gezet, aan de rand van een border of juist wat verder in de tuin tussen de planten. Het is ook mooi om een spot van onder tegen een boom aan te richten, zo creëer je een nog grotere lichtbron.
  • in de vloer: spots kunnen ook in houten vloeren of in tegels gezet worden, zo kan je bijvoorbeeld een mooi looppad creëren.

Lantaarnpalen

Dit soort verlichting zal je ook heel veel tegenkomen in tuinen. Je moet hierbij niet gelijk denken aan de lantaarnpalen die je buiten aan de rand van de weg zult vinden, de lantaarnpalen in de tuin zijn vaak een stuk kleiner van formaat en ze zijn er in heel andere vormen. Je hebt een ontzettend veel keuze op het gebied van grootte, vorm, lumen en kleur. Van hele moderne kleinere palen, tot grote lantaarnpalen met een klassieke uitstraling. Veel tuincentra’s en dergelijke winkels hebben vaak een groot assortiment aan verlichting, waardoor Warentuin.

Wandverlichting

Je hebt ook een zeer groot aanbod aan wandverlichting, zowel in klassieke als moderne varianten. De naam zegt het eigenlijk ook al, dit soort verlichting wordt aan de muren bevestigd, meestal langs een voetpad. Veelvoorkomend bij wandverlichting zijn de varianten met een bewegingssensor, juist omdat ze vaak moeten aanspringen als er iemand langs loopt. Om deze reden worden dergelijke lampen vaak gebruikt bij een voor- of achterdeur.

Solar verlichting

Verlichting op zonne energie is de laatste jaren flink in opkomst, voornamelijk het merk Luxform speelt hier veel op in. Deze verlichting kan je overal in je tuin gemakkelijk wegzetten of ophangen, wel is het natuurlijk belangrijk dat ze op een plek staan waar de zon een groot deel van de dag schijnt. Een groot voordeel van deze lampen op zonne energie is dat je er geen stroom naartoe hoeft te brengen.

Geplaatst onder