Waar moet je op letten als je zelf een tuinhuis bouwt?

tuinhuis bouwen

Een extra buitenruimte in de tuin is wat je in de meeste tuinen wel ziet terugkomen. De een maakt hier een mooie overkapping van, de ander wil een dergelijke ruimte liever gebruiken als extra opslagplaats. Je kan natuurlijk een prefab tuinhuis kopen, maar het is natuurlijk helemaal leuk als je dit zelf kunt doen. In deze blog geven we je een aantal tips voor waar je op moet letten als je zelf een tuinhuis gaat maken.

1. Kies een geschikte plek

Het eerste waar je over na moet denken is de plek van het tuinhuis. De meest voor de hand liggende plek voor een tuinhuis is aan de achterkant van de tuin. Toch is dit geen vereiste, want je kan zelf kiezen waar je het tuinhuis wilt plaatsen. Wat van groot belang is voor het bepalen van de geschikte plek, is de aanwezige fundering. Je wilt niet dat je zelf gebouwde tuinhuis na een jaar alweer aan het verzakken is. Ook wil je niet dat het tuinhuis er voor zorgt dat jouw terras geen zon meer heeft. Om de perfecte plek te kiezen voor je tuinhuis, kun je het beste een plattegrond van je tuin maken en op basis hiervan een plek te kiezen.

2. Zorg voor gereedschap en materiaal

Als je aan de slag gaat met het bouwen van een tuinhuis is het van groot belang dat je hiervoor de juiste gereedschappen en materialen voor nodig hebt. In de meeste gevallen wordt een tuinhuis gemaakt van hout, maar je hebt hiervoor wel verschillende soorten hout nodig. Zo heb je planken nodig, maar ook steunbalken om het dak te dragen. Voor het dak is er weer speciale dakbedekking nodig om lekkages te voorkomen. Behalve het verschillende bouwmateriaal, heb je ook verschillende soorten gereedschap nodig. De kans is groot dat je voornamelijk houtboren nodig hebt, maar het zou zomaar kunnen dat er ook gaten in de betonnen fundering geboord moeten worden. In dat geval heb je juist weer een betonboor nodig. Ga gerust eens lang bij een bouwmarkt, hier kunnen ze helpen bij het selecteren van het juiste gereedschap en materiaal.

3. Begin met bouwen

Zodra je een plek hebt bepaald en de gereedschappen hebt aangeschaft is het tijd om te beginnen met het bouwen. Het is belangrijk dat je dit in de juiste volgorde doet. Je begint altijd eerst met het frame. Daarna is het zaak om de constructie van het dak te maken. Zodra dit in orde is, kun je de dakbedekking aanbrengen. Als dit af is, staat het grootste gedeelte van het huis al. De laatste stappen zijn het plaatsen van de ramen en deuren. Vervolgens kan je er nog voor kiezen om het tuinhuis een likje verf te geven en deze mooi in te richten.

 

Geplaatst onder