Waar plaats je in een koolmonoxidemelder in huis?

Koolmonoxide is een giftig gas. Als mens kan je koolstofmonoxide, ook wel afgekort als CO, moeilijk opmerken. Je kunt het namelijk niet ruiken, zien, horen of proeven. Het is echter zeer gevaarlijk omdat het ervoor kan zorgen dat je moeilijk zuurstof opneemt wat kan leiden tot ernstige gevolgen. CO ontstaat in ruimten waar brandstoffen niet volledig worden verbrand. Bij een te hoge concentratie aan koolstofmonoxide gaat een CO-melder af. Lees wat je nog meer moet weten over koolmonoxide en hoe je een CO-melder ophangt.

Wat zijn symptomen bij een koolstofmonoxidevergiftiging?

Bij een te hoge concentratie aan koolstofmonoxide kun je last krijgen van verschillende klachten. Wat zijn bijvoorbeeld koolmonoxide symptomen? Symptomen die kunnen wijzen op een koolmonoxidevergiftiging zijn: verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en krampen. In een later stadium lopen lippen en wangen felrood aan en raak je bewusteloos. Dit laatste stadium is extreem gevaarlijk en zelfs dodelijk, daarom is een koolmonoxidemelder onmisbaar in elk huis.

Een koolmonoxidemelder aanschaffen

Schaf snel een goede meter aan. Online zijn er verschillende soorten koolstofmonoxidemelders te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld koolstofmonoxidemelders op batterijen, of met een accu en zijn sommige met elkaar koppelbaar. Ook zijn er melders die je kunt aansluiten op je cv-ketel, zodat deze direct uitschakelt bij een te hoge concentratie koolstofmonoxide. Zorg in elk geval dat een CO-melder altijd NEN-50291 certificaat heeft en kies voor een bekend merk. Het is aan te raden om in iedere ruimte met een verbrandingsapparaat een koolmonoxidemelder op te hangen. Denk hierbij aan de CV ketel, een kachel, geiser of open haard. Om er zeker van te zijn dat het alarm ‘s nachts hoorbaar is, is een koolmonoxidemelder in de slaapkamer ook aan te bevelen.

Het plaatsen van een koolmonoxidemelder

Waar moet ik een koolmonoxidemelder ophangen is een veelgestelde vraag. Koolmonoxide vermengt met lucht en zal uit zichzelf niet stijgen of dalen. Het is daarom belangrijk om een CO-melder op de juiste plaats te bevestigen. Het verschilt per ruimte wat hiervoor een geschikte plek is. Bevindt er zich een verbrandingsapparaat in de ruimte dan plaats je een co-melder op een andere plaats dan wanneer er géén verbrandingsapparaat in de ruimte is. Plaats in elk geval nooit een CO-melder op de volgende plekken: achter het gordijn, op vochtige plekken, plekken met veel stof, in direct zonlicht of onder een ventilator of airco.

Geplaatst onder