Waarom je jouw schoorsteen periodiek moet laten reinigen

schoorsteen

Er bestaat een advies wat aangeeft dat het reinigen van de schoorsteen eenmaal per jaar moet worden gedaan. Dit is vanzelfsprekend ook afhankelijk van de mate waarin de schoornsteen wordt gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een wat oudere woning, waarbij het wat meer tocht en dus in de winter wat koeler is dan is het vaker nodig dan bij een gloednieuwe woning met goede isolatie. Maar waarom is dat nu zo belangrijk en wat gebeurd er als je dit niet doet (of laat doen)?

Brand voorkomen

In Nederland wordt het reinigen of schoonmaken van je schoorsteen geadviseerd om te laten doen. In andere landen, waaronder ons buurland Duitsland is het zelfs verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Soms kan het in Nederland wel zo zijn dat de verzekeraar of in ieder geval je brandverzekering op de hoogte gehouden wil worden van wanneer de schoorsteen voor het laatst gereinigd is. Het komt namelijk, helaas, nog steeds voor dat er schoorsteenbranden ontstaan doordat de schoorsteen niet goed of helemaal niet is schoongemaakt. Het goed reinigen van je schoorsteen is dus van essentieel en zelfs van levensbelang. Je wilt niet dat je tijdens het stoken van je open haard er een schoorsteenbrand ontstaat dus dit zou al voldoende reden moeten zijn om regelmatig je schoorsteen te laten reinigen.

Schoorsteen laten reinigen

Zelf je schoorsteen reinigen is geen slim idee. Waarschijnlijk heb je zelf de materialen er niet voor en je wilt niet het risico nemen dat het niet goed is gedaan. Vandaar dat het is aangeraden om een schoorsteenveger te benaderen. Schoorsteenvegers werken vaak lokaal, dus is het goed om lokaal te zoeken naar een schoorsteenveger. Woon je Breda, zoek dan naar een schoorsteenveger in Breda en woon je in Tilburg zoek dan een schoorsteenveger in Tilburg. Het komt namelijk meer dan eens voor dat schoorsteenvegers in slechts een klein gebied werken en dus niet in heel Brabant de schoorstenen komen vegen.

Geplaatst onder