Welk type LED Verlichting moet ik kopen?

led verlichting type

Daar waar LED verlichting een aantal jaren geleden nog werd gezien als nieuw, is dat tegenwoordig wel anders. LED Verlichting is tegenwoordig de standaard en op steeds meer plekken zie je de oude halogeen verlichting veranderen naar nieuwe LED verlichting. Heb jij thuis nog oude verlichting en wil je deze graag vervangen voor LED, maar weet je niet wat voor LED verlichting je moet kopen? In deze blog geven we jou een aantal tips voor het kiezen van de juiste LED verlichting.

Welke ruimte?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen in welke ruimte je LED verlichting wilt plaatsen. Zo is het in een badkamer of keuken belangrijk dat de verlichting goed tegen vochtigheid kan. Hiervoor kijk je naar de IP waarde. Het is namelijk zonde als de verlichting het door vocht na enige tijd alweer begeeft. In een woonkamer of slaapkamer is sfeer juist weer belangrijker dan de resistentie tegen vocht. Hier ga je dan ook geen LED Panelen ophangen, maar komen inbouwspots meer tot hun recht. Inbouwspots geven een gezellige sfeer en gaan vaak naadloos op in de rest van het interieur. Of je nu een modern interieur hebt of juist een landelijk design, er is altijd een armatuur dat precies past bij de rest van je inrichting.

Welke lichtkleur?

Ook de lichtkleur van het licht is iets om rekening mee te houden. Wil jij met verlichting zorgen voor sfeer? Zoek dan naar een warme lichtkleur. De lichtkleur wordt aangeduid in graden Kelvin. Hoe hoger het aantal K, hoe witter het licht. Voor sfeervolle verlichting moet je dus op zoek naar LED met K minder dan 3000. In een kantoorruimte wil je juist dat de verlichting zorgt voor betere concentratie en meer energie. Dan ben je juist op zoek naar helder en wit licht. Dan moet je kijken naar verlichting met meer dan 6000 K. Naast de kleurtemperatuur, heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om voor een andere kleur te kiezen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten LED verlichting die in kleur aan te passen zijn. Leuk voor als je een feestje hebt. Zo kan je voor extra sfeer zorgen als je dat wilt, maar weer kiezen voor een “normale” kleur als de visite weg is.

Dimbare verlichting of niet?

Tot slot is het verstandig om te kijken naar een dimfunctie. Het is namelijk goed mogelijk dat je in de slaapkamer niet altijd even fel licht wilt hebben. Als je ‘s nachts wakker wordt en even naar het toilet moet, is het natuurlijk niet fijn als de verlichting zo fel is dat je gelijk niet meer in slaap kunt komen. Hetzelfde geldt voor keuken verlichting. Tijdens het koken heb je behoefte aan helder en fel licht, terwijl je bij het dineren wellicht meer behoefte hebt aan wat sfeerverlichting.