Welke verzekering kun je het beste afsluiten voor je huis?

opstalverzekering

 

Je huis en alle spullen die zich daarin begeven zijn zeer waardevol. Het is daarom altijd goed om dit te verzekeren. Je bent zo gedekt voor dergelijke schade en kan met een gerust hart lekker in je woning gaan leven. Toch komt er nog wel wat kijken bij het afsluiten van een verzekering. Zo heb je meerdere opties waar je uit kunt kiezen en is geen enkele verzekeraar gelijk. We geven hieronder een kort overzicht waar je rekening mee kunt houden.

De verschillende opties
Voor het verzekeren van je huis dien je een opstalverzekering af te sluiten. Waar je huis dan precies voor gedekt is, kan per verzekeraar verschillen. Vaak kun je kiezen uit een basisverzekering of een allrisk verzekering. Bij de basisverzekering is huis in ieder geval beschermd tegen de meest voorkomende schade. Denk bijvoorbeeld aan een brand in de keuken of het dak dat instort door storm. Schade die je door eigen toedoen veroorzaakt wordt niet vergoed. Daarnaast wordt stormschade pas vergoed wanneer er sprake is geweest van minimaal windkracht 7. Bij een allrisk verzekering kunnen ook kosten vergoed worden die zelf zijn aangericht aan het huis. Daarnaast worden andere onverwachte gebeurtenissen van buitenaf gedekt. Het is daarom vooral een afweging maken wat voor jou de meest geschikte dekking is. Waar je jezelf prettig bij voelt.

Glasverzekering
Bij een allrisk verzekering is niet altijd het glas in je woning gedekt. Ook dit verschilt per verzekeraar. Soms moet je een aparte glasverzekering afsluiten die je ramen, glazen deuren of koepels beschermd tegen schade. Deze verzekering kun je vaak niet los afsluiten en moet in combinatie met een opstalverzekering of inboedelverzekering. Wanneer je voor een allrisk dekking kiest, lees dan de polisvoorwaarden goed door en informeer wat er eventueel nog extra afgesloten dient te worden.

Niet alle spullen inbegrepen
Keukenspullen, zoals een vaatwasser of fornuis zijn niet altijd gedekt binnen een opstalverzekering. Dit is vaak afhankelijk van het feit of het los of vast zit. Wat hiermee bedoelt wordt is dat indien je de apparatuur zou verwijderen, het eventuele schade zou kunnen aanrichten aan je huis omdat het een onderdeel is van. Mocht de vaatwasser later geplaatst zijn dan de keuken, kan de vaatwasser als los worden beschouwd. De vaatwasser valt dan niet onder een opstalverzekering. In dat geval dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Naast een vaatwasser zijn ook andere spullen in het huis hiermee gedekt. Voor slechts een paar euro in de maand kun je deze verzekering al afsluiten en ben je o.a. verzekert tegen diefstal.

Dit zijn in een notendop een paar dingen waar je over na moet gaan denken, wanneer je een huis en inboedel wilt gaan verzekeren. Lees je vooral goed in en kijk wat jij gedekt wilt hebben en wat niet.

Geplaatst onder