Wil je een opgeruimd huis? Lees deze tips

Wanneer je een eigen huis hebt, misschien wel met kinderen, zal je merken dat er snel overal spullen komen te liggen. Je wilt graag dat je huis opgeruimd is en ook blijft. Iedere dag veel opruimen is geen leuke dagbesteding. Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen om je huis opgeruimd te houden.

Kleine stapjes maken wanneer je gaat opruimen

Wanneer je gaat beginnen met opruimen, moet je niet alles op een dag willen doen. Verdeel alle taken die je moet doen, doe dat bijvoorbeeld in kamers of in categorieën. Je kunt ervoor kiezen om eerst je slaapkamer te doen of juist eerst alle kleren in huis. Wanneer je dan iets hebt opgeruimd, is het belangrijk dit bij te houden. Je wilt niet dat alles zich weer opstapelt. Wanneer je iets hebt gebruikt en er vervolgens klaar mee bent, leg het weer op zijn plek en laat het niet slingeren. Als je bijvoorbeeld klaar bent met het doen van je make-up, kun je deze spullen het beste direct opruimen.

Zorg ervoor dat al jouw spullen zijn eigen plek hebben

Wanneer je opruimt, zul je merken dat je niet voor alles een goede plek hebt. Dit terwijl dat juist van groot belang is. Dit omdat een vaste plek helpt om te voorkomen dat spullen rondslingeren door het hele huis. Voor het kinderspeelgoed is bijvoorbeeld een grote kist een goede optie. Leg je kinderen direct uit dat wanneer ze klaar zijn, ze het weer in de kist moeten stoppen. Op die manier ben jij ‘s avonds minder lang bezig met opruimen.

Zorg ervoor dat er genoeg opbergruimte is in je huis. Lockers kunnen daar een fijne optie voor zijn. Je ziet daar niet wat er inzit en dat oogt minder rommelig. Ook zou je er een lockerslot op kunnen zetten als je bijvoorbeeld niet wilt dat je kinderen erbij kunnen. Bij belangrijke document zou dit bijvoorbeeld een optie kunnen zijn.

Het helpt in ieder geval als je je spullen niet ziet. Dozen of manden zouden daarbij kunnen helpen. Als je je kast vanbinnen wil opruimen, helpt het ook om manden te plaatsen. Gebruik een mand voor kantoorartikelen en een andere voor creatieve spullen, zoals bijvoorbeeld verf of stiften. Door het te scheiden heb je een beter systeem in je kast.  Je hebt ook altijd wat losse spullen waarvan je niet weet waar je ze moet laten, elastiekjes, oordopjes, opladers allemaal spullen die je in een mand of la allemaal bij elkaar zou kunnen bewaren.

Durf minder spullen te bewaren in je huis

Zodra je gaat opruimen zul je dingen tegenkomen waarvan je niet meer wist dat je ze had. Wanneer dat gebeurt, is dat eigenlijk genoeg reden om het weg te gooien. Je hebt het duidelijk al die tijd niet gemist. Toch is het vaak zo dat je het dan niet weg wilt doen, dit komt omdat je het bijvoorbeeld nog nodig denkt te hebben. Bij de meeste van die dingen ga je het nooit gebruiken, omdat je simpelweg op het moment dat je het nodig hebt niet weet dat je het hebt.