Wil jij je huis verhuren, denk dan eens aan deze opties

Deel je woning met een ander

Als woningeigenaar breng je hoogstwaarschijnlijk de meeste tijd van het jaar door in je eigen huis, appartement of villa. Wanneer je op vakantie gaat kan het zijn dat je tijdelijk je huis onbewoond is. Het hoeft geen probleem te zijn om je huis alleen te laten wanneer je even niet aanwezig bent, alleen relatief gezien is het niet per se fijn om huur te betalen voor de dagen, weken, maanden of jaren dat je tijdelijk afwezig bent. Een gunstige manier om geld te verdienen aan je huis terwijl je afwezig bent is door het te verhuren. Zo kun je het bijvoorbeeld verhuren aan expats, een vriend of kennis, een familielid of aan een (tijdelijk) woningzoekende. 

 

Het verhuren van je woning is tegenwoordig erg aantrekkelijk en het komt met verschillende voordelen. Zo blijft je woning voortdurend bewoond en voorkom je veroudering en leegstand van je huis. Het laatstgenoemde kan zelfs leiden tot inbrekers, krakers of vandalisme. Een ander voordeel van het verhuren van je woning is een voordeel dat het gros van de woningeigenaren over de streep trekt; het ontvangen van inkomsten over je eigen woning. Door het verhuren van je woning, afhankelijk van het type woning en wooncontract dat je hebt, zorg je er niet alleen voor dat jij je huur of hypotheek betaalt maar ontvang je ook nog eens iedere maand een degelijk bedrag van degene die jouw woning tijdelijk huurt. Deze extra inkomstenpost is handig voor jezelf zodat je weer andere kosten kunt dekken of nieuwe investeringen kan doen. Als jij denkt aan het verhuren van je woning, kunnen de volgende opties en handigheden nog eens goed van pas komen in het proces.  

Voorbereiding

Alvorens het aanbieden en verhuren van je woning moeten er een aantal huishoudelijke, zakelijke en administratieve zaken op orde zijn. Ten eerste moet het huis in goede staat zijn zowel. Denk hierbij aan de ramen, deuren, vloeren en alle essentiële onderdelen van het huis. Het huis moet ook een goed uiterlijk hebben, wat betekent dat al het schilderwerk ook in orde moet zijn. Een grondige schoonmaak voordat het huis wordt aangeboden is daarbij erg belangrijk. Indien een van deze drie onderdelen niet in orde is, kan het zijn dat jouw verhuurder op dezelfde manier met het huis om zal gaan. Ook levert een slechte indruk slechte reacties op, wat niet rendabel is voor de verhuur van je woning.

 

Als de staat van het huis verhuurklaar is, kan de volgende stap worden gezet. Op zakelijk vlak is het verstandig om het verhuurproces met de potentiële verhuurder zo gemakkelijk mogelijk te laten gaan. Het regelen van extra sleutels en een informatiemap zijn twee items die dit verhuurproces makkelijker laten verlopen. 

 

De administratieve zaken zijn een must om je verhuurproces te kunnen starten. Zonder de juiste papieren en overeenkomsten kun je namelijk in de problemen komen bij ongevallen of inspecties. Zorg daarom dat je met de betrokken partijen waaronder de gemeente, verzekeraar, hypotheekverstrekker of pandeigenaar en derde partijen de juiste afspraken overzichtelijk op papier hebt staan. 

Verhuur opties

Na alles gereed te hebben voor de verhuur, kun je je woning op meerdere manieren aanbieden. Zo kun je je woning op basis van korte duur, tussenhuur, leegstaandheid, vakantiehuur of shortstay verhuren. Voor ieder type verhuur is een aanbieder of mediator die de zichtbaarheid van je verhuur advertentie kan vergroten. Zo heb je voor leegstandbeheer organisaties als Interveste en Camelot en kun je voor vakantiehuur terecht bij Airbnb

Geplaatst onder